Rijk Baltus heeft een melkveehouderij in Middenmeer (NH) en doet mee aan het project Koeien & Kansen. “Een interessante manier om als veehouder meer inzicht te krijgen in veel processen binnen mijn bedrijf.”
“Op mijn melkveehouderij werk ik intensief met de kringloopwijzer waarin bemesting en de bodem twee belangrijke speerpunten zijn. Met behulp van deze kringloopwijzer krijg ik goed inzicht in het gebruik van mineralen op mijn boerderij.
Bemesting en de bodem
In Nederland zijn bemestingsnormen vastgesteld op basis van gemiddelde opbrengsten, variërend per grondsoort. Oogst je dus zelf meer voer voor de koeien, dan mag je de mest die dat oplevert niet meer teruggeven aan het land. Is het een groeizaam jaar zoals dit jaar, dan kan je die extra opbrengsten niet benutten. Gevolg: we oogsten gras met een tekort aan ruw eiwit (de eiwitbehoefte van een koe is 160 gram ruw eiwit/kg drogestof) en moeten dit moeten aanvullen met soja (eiwit rijke grondstof) uit het buitenland. Alle eiwitrijke producten bevatten veel fosfaat en komen vaak van buiten Nederland. Dit betekent dat ons fosfaat plafond nog sneller wordt bereikt. Wat mij betreft niet erg duurzaam. En nu moeten we ook nog mest laten verwerken om het fosfaat weer buiten Nederland te krijgen.
"Ons doel is uiteindelijk een evenwichtsbemesting: wat je oogst mag je aan bemesting terug geven aan het land."
Wanneer het de bodem betreft is zandgrond het gevoeligst voor nitraatuitspoeling en klei- en veengronden het minst. Nitraatuitspoeling is het effect van de bemesting die je aan het gewas geeft, maar niet wordt benut en uiteindelijk in het grondwater terecht komt. Voor de lagere bemestingsnormen hebben ze voor de veehouderij klaver als oplossing gevonden. Een plantje dat stikstof uit de lucht kan binden, maar wel meer nitraatuitspoeling in de winter geeft. Hier worden we uiteindelijk in Brussel weer op afgerekend. Dus dat is naar mijn inziens ook niet de juiste weg.
Oplossing
Wanneer je de mineralenkringloop goed beheert, treden er minder verliezen op die schadelijk zijn voor het milieu. Denk hierbij aan minder nitraat in het grond- en slootwater, minder ammoniak vervluchtiging, minder methaan uitstoot, kortom; schoner water en een lagere CO2 foodprint.
Ons doel is uiteindelijk een evenwichtsbemesting: wat je oogst mag je aan bemesting terug geven aan het land. In mijn bedrijf werk ik er al een aantal jaar mee en heb de eerste verruimingen van de norm al binnen. En dat zie ik dit jaar dan ook terug in het gewas wat ik geoogst heb. Een interessante oplossing voor veehoudend Nederland!"
Meer lezen over de kringloopwijzer? Zie dan ook 'Worden we kringloopwijzer?' en 'Mest: "De kringloop rond"'
Photocredits: HeatherW